Зеленият рай на Егейско море

Според митологията о. Тасос е бил открит по повод на една от многото еротични приключения на Зевс. Когато Зевс, превърнал се в бик, откраднал дъщерята на цар Феникс Агенорас – Европа, царят наредил на синовете си Финикс, Килика, Кадмус и внука си Тасос да я открият и да не се връщат без нея..

И докато Зевс и Европа се радвали на любовта си на Юг в Крит, синовете на Агенорас стигат до края на земята, за да я намерят. Така Тасос попада на този остров. Очарован от прекрасния климат и богатата зелена растителност на острова и тай като не можел да се върне обратно без Европа, спрял да търси и се установил със своя ескорт на острова, който от тогава носи неговото име.

В момента Тасос е един от най-известните гръцки острови .

Подарете си екскурзия с яхта и открийте смарагдните заливи на този прекрасен остров

Морски приключения

Столицата на Тасос . Тук се намира и главното пристанище на острова , което разполага със задоволим брой места за яхти , ток и вода. Лименас е космополитно туристическо селище с безброй таверни , кафета , супер маркет, банки , магазинчета и богата история.

Второто по големина селище на Тасос. Тук също има голямо пристанище с доста места за яхти , ток и вода. Лименария е може би по оживено и от Лимена с десетки таверни , кафета, магазини, банка и голяма плажна ивица.

Само на 2 мм от Лименария , Потос е известен с нощния живот и тинейджърите. Градът е в непосредствена близост до дългия пясъчен плаж. Водата е чиста и подходяща за плуване и водни спортове. По протежението на плажа в непосредствена близост до живописното пристанище, ще намерите множество кафенета, барове, ресторанти, сладкарници и нощни клубове. През деня е много оживен, а същите интензивни ритми продължават и през нощта.

На 7 мм от Кавала Скала Прину е второто по големина пристанище на Тасо , което свързва острова с континента . Няколко малки кафета и мини маркет обслужват преминаващите туристи.

Малко селце предпочитано от ветроходците заради близостта му с Кавала . Разполага с пристанище ,няколко тихи таверни, мини маркет, месарница и два неорганизирани плажа.Спокойно и красиво местенце за една нощувка.

Естествен басейн непосредствено до морето с 8 метрови скали, подходящи за гмуркания . Трудно достъпен от сушата , но лесно по вода с яхта, той се класира на първо място в атракциите на Тасос.

В близост до Лименария са разположени два малки залива един до друг, разделени от тясна ивица земя. Западния разполага с организиран плаж и графични таверни . Идеалното място за яхти и нощувка на котва под звездите.

Дълга плажна ивица покрита с бели камъни в по-голямата си част. Тайната на нейната красота се крие в отсрещното островче , което служи за прикритие на яхтите от силните ветрове в девственото и екзотично заливче с тюркоазени води и богат морски свят.

Носителка на синьо знаме, тази организирана огромна плажна ивица с фин златен пясък , плитки тюркоазени води многобройни хотели,таверни, магазини, барове и музей се превръща в най- търсената туристическа дистанция на Тасос.

Още един космополитен плаж с тюркоазени води и дървета чиито клони докосват морето. Напълно организиран , той се радва на голям обем туристи през целия летен сезон.

Райският залив на Тасос. Неповторимостта и се състои в мраморните скали около нея и мраморните плочи покриващи плажа. Морето придобива неотразим светъл тюркоазен цвят и превръща мястото в екзотичен рай.

На 3,5 мм от Лимена се намира залива Пахис , известен с наситеното зелено на водата и заобикалящата го елова гора. Разполага с организиран плаж и water sports.

Голям космополитен залив със синьо зелени води и организиран плаж. Любимо място на туристическите яхти за отсядане на котва и многобройни гмуркания.

Въпреки, че е малък , този залив се предпочита от младежта заради светло сините му води , финия златист пясък , но най-вече за всекидневните му beach parties .

Необикновено красив неорганизиран залив със синьо зелени води и гъста елова гора . Идеален за плажуване с яхта

В непосредствена близост до столицата се намира един от най-известните и организирани плажове на Тасос с вкусна кухня и мечтани коктейли .

Плажна ивица взела името си от голямата дупка тунел на скалата до нея. Идеално място за гмуркания с харпун и плуване в кристално чистите светло сини води на морето. Още едно любимо място за отсядане на котва.

Посетете непременно

Разкопките на Стария град се намират в центъра на столицата Лименас срещу старото пристанище . Римския театър е разположен в източната част над града

Първият се намира в столицата , а вторият в селото Потамия.

Столицата на Тасос след Гръцкото въстание. Това живописно селце , скрито в планината предлага вкусна храна , магазинчета с ръчно изработени сувенири и качествен зехтин.

Чаровно селце скътано в планината над Принос с характерна архитектура и вкусна кухня.

Главно селище на острова до края на турското робство. Обявен е за културна столица от гръцкото правителство през 1979 г., което означава, че строителството или реконструкцията на съществуващите сгради са ограничени, за да се запази автентичният му вид.

Това е женски манастир и е най-големият на острова. Основаването му датира от 1110 г., построен на върха на 250 м. висока скала. Има прекрасен изглед към Егейско море. Това е един от малкото запазени манастири, изградени от монасите от Атон.

Как да стигнете до Тасос

С ферибот

Тасос е свързан с Кавала посредством линията Кавала – Принос , а с Кетамоти посредством линията Керамоти – Лименас